Muscat                                                                                                          Denne side er sidst revideret d. 1. marts 2009

Hovedstaden i Oman er Muscat (udtales: Mås-kat). Det er en stor og moderne by med udbygget trafiksystem efter de nyeste principper med adskilte trafiktyper. Store indkøbscentre i hypermoderne udførelse. Store villakvarterer - og alt hvad der hører til en moderne by. De har dog formået at undgå at byen bliver en ulækker samling neonreklameskilte, skyskrabere og ludere på hver andet gadehjørne. Af en storby at være er den ganske charmerende.


Dele af Muscat ligger ud til kysten og klemt nede mellem de sorte bjerge. Det gør, at der er høj luftfugtighed (fra havet) og ekstremt høje temperaturer (de sorte bjerge virker som varmebatterier). Byen er verdens varmeste by om natten.

Muscat ligger på vendekredsen, hvilket også "hjælper" temperaturen godt der op ad.
Se bare skyggen af en lygtepæl d. 24. juni:


Muscat består af mange små bydele adskilt af bjerge. Her er det den ene af de to urgamle bydele Mutrah. Det var en af de meget få naturlige havne på det strategiske hjørne af den arabiske halvø. Det regnede de tidligt ud og skabte her en vigtig handelsplads. I Mutrah findes bl.a. den spændende souq.


Cornichen i Mutrah med gamle portugisiske huse (portugiserne var også her i et par hundrede år).

Al transport i byen foregår med motorkøretøj. De fleste ejer deres egne biler. Byen er bygget op langs med Sultan Qaboos Street, som er en dejlig seks-sporet vej. Hver eneste gang man skal noget, skal man ud at køre på den vej.

Glimrende vej, bortset fra at der kun er to tre steder på den 50 km lange strækning gennem byen, hvor fodgængere kan komme over vejen. Derfor oplever man hele tiden, at der er personer, der løber over vejen. Ofte går det galt - og SLAM!

Nedenfor er der et par billeder som viser, hvad jeg har kørt og set på, når jeg har kørt op og ned ad Sultan Qaboos Street:

Clock roundabout


Book roundabout (koranen selvfølgelig)


Daddel-låg roundabout


Frankincense-brænder roundabout


Globus roundabout

Et kunstigt vandfald

Mange, mange flotte bourgonvilla er

En flot moske med gyldne kupler.

Mange flotte, nye moskeer

Sultan Qaboos Grande Mosque, som har været undervejs i nogle år efterhånden.
Rygterne siger, at sultanen satte projektet i gang for at være venlig overfor de fundamentalister, der kort forinden - efter sigende - skulle have forsøgt en kup mod ham. De røg i fængsel, men samtidig gav sultanen udtryk for sin respekt for islam og fundamentalisternes behov; han er en vis mand!
Minareten er den højeste minaret i den arabiske verden. Den er forhøjet flere gange undervejs.
Budgettet er røget op over 1 milliard kroner og den er ikke færdig endnu. Men hvad - Peterskirken i Rom var jo også 100 år undervejs.


Qurum shoppingcenter

Til Nationalday (som falder den 18. november, sultanens fødselsdag) udsmykkes byen med guirlander og kulørte dekorationer til hyldest af landet og sultanen.

Sultanen har også et palads i Muscat, som er egenartet i sin arkitektur.

Link til Google Earth

Selve hovedstaden Muscat ligger klemt nede mellem sorte bjerge. I Muscat befinder de "tungeste" ministerier sig, ligesom Sultan Qaboos har sit "Amalienborg" her. Men samtidig er det en landsby med almindelige mennesker, geder, skrigende børn osv.

I udkanten af Muscat ligger det meget flotte hotel Al Bustan. Bygget oprindeligt (vist nok omkring midten af 1980'erne) til at huse et topmøde for de arabiske ledere. Bagefter blev stedet indrettet som hotel. Det er et ganske særligt hotel, og et særligt smukt og bemærkelsesværdigt hotel. (Link til Google Earth)

Men ak oh ve! Februar 2009: Hotellet er blevet "renoveret" og de flotte farver er forsvundet, og i stedet blev der sat kedelige, sandfarvede klinker ind i stedet. Nu ligner Al Bustan Hotel ethvert andet luksushotel i Oman. LAD VÆRE MED AT GÅ DERHEN! Det var noget særligt, men er det ikke mere.

I 2006 indeholder byen mange andre luksushoteller (og i 2009 endnu mange flere) (se bl.a. Grand Hyatt Hotel) og det splinternye Shangri La Barr Al Jissah Resort And Spa. Det er dog arkitektonisk lige så kedeligt som mange andre hoteller rundt om i verden. Ikke i nær samme grad noget særligt som Al Bustan, lige bortset fra denne smarte arkitektoniske bue og indgang til svømmepølen. Men bevar's, hver sin smag.

Som enhver anden storby har Muscat sine etniske kvarterer. Her er vi i Ruwi (i vis udkant jeg bor og arbejder). Det er hovedsageligt indere og pakistanere, der holder til her. Der er et liv som bare den og en kolossal mængde butikker, som de kendes fra hele Sydøstasien.


Det er også her en af mine favoritrestauranter bor. De laver de dejligste Shawarma'er (til 3,50 kr pr. stk.).

Apropos mad. Man kan købe svinekød i Oman. Nogle velassorterede supermarkeder har et særligt "pork room", som kun er for ikke-muslimer!

Der er faktisk en rimelig historisk grund til, at grisekød ikke dur under disse himmelstrøg. Grisekød fordærver hurtigere end så meget andet kød, og eftersom det i hvert fald tidligere ikke var muligt at opbevare kød på køl, var det ganske rimeligt at undgå det lettest fordærvelige kød (grisen).

Et hyggehjørne for vejfarende (ovre bag ved til højre under Pepsi-skiltet):


Det her er lige i nærheden af, hvor jeg boede.


Og her slog jeg mine strand- og dykkerfolder det første år. Det var The Sultans Armed Forces Aqua Club. Men den blev desværre nedlagt (til fordel for et hotelbyggeri).

Udsigten fra min lejlighed (link til Google Earth):

Min arbejdsplads (link til Google Earth)

Og så alligevel:
Går man få kilometer udenfor bygrænsen står man midt i den enorme, uberørte natur, som den har set ud i millioner af år. I baggrunden skimtes lige de hvide villaer i en af forstæderne til Muscat.


Det hvide i baggrunden er byen.