San Cataldo                            ajourført torsdag d. 21. november 2002

Ophavsretten til samtlige fotografier på dette web-site (http://www.larslyn.dk med undersider) tilhører Lars Brodersen.
Kopiering og enhver anvendelse af fotografierne må kun ske efter skriftlig aftale med ophavsretshaveren.
Kopier og brugsret kan erhverves ved henvendelse til larslyn@hotmail.com

All photos on this web-site are copyrighted. Any un-authorized use is illegal.
Copyright © 2009 by Lars Brodersen.  E-mail: larslyn@hotmail.com

500 meter ovenfor Amalfi, 60 km syd for Napoli, ligger San Cataldo. 

Link til Google Earth

I San Cataldo kan man, hvis man er så heldig at få et stipendium, opholde sig i 14 eller 28 dage fx for at finde ro til koncentreret arbejde. Jeg var så heldig - til 28 dages ophold i november 2002. Velux-fonden betaler hele gildet.

På arbejdsprogrammet står skrivningen, eller i hvert fald de indledende skriverier, af et nyt grundlæggende tegnlære-kapitel til en ny udgave af min lille gule kartografibog "Kort som kommunikation". Det nye tegnlære-kapitel vil tage udgangspunkt i de fundamentale overvejelser om opfattelsen af enkelte tegn, deres relationer og værdier samt den fundamentale kommunikation herom. Inspirationen hertil har jeg fundet bl.a. i Charles Sanders Peirces "Semiotik og pragmatisme" og Umberto Ecos "Kant og næbdyret".

Den første morgen - og jeg vågnede op til dette syn. Lige ud af mit værelsesvindue:

Men ellers er dette mit sovested:

med denne udsigt op i loftet:

Mit badeværelse:

Mit skrivebord:

En lille gæst på værelset (3 cm i virkeligheden):

Udsigten fra mit værelse mod nord:

San Cataldo er et ca. 1000 år gammelt (forhenværende) nonnekloster, med plads til 20 nonner; adelige, som ikke betalte så meget for at være der, og ikke-adelige, som selv skulle medbringe penge. Det var billigere for de adeliges forældre at sende døtrene i kloster, frem for at betale medgift ved indgåelse af ægteskab. San Cataldo var kloster (vist nok) indtil midten af 1800-tallet. I 1912 blev stedet købt af en dansker, Carl Wiinstedt, som ønskede at indrette det til et refugium for danske videnskabsmænd og åndsarbejdere. Det lykkedes efter mange trælse år. Men bygningen bærer selvfølgelig stadig præg af klostertiden; bl.a. ved de metertykke mure, kolde afvaskninger m.m.

Den anonyme bagside af San Cataldo ud mod vejen. Der står "Salve" over døren. Ellers er der ingen identifikation af stedet. Men klostre skulle vel også være anonyme og utilgængelige.

Hovedbygningen set fra terrassen:

San Cataldo set fra haven, hvor der dyrkes mange grøntsager og vindruer (til egen vinproduktion, som beboere og gæster nyder godt af hver dag til frokost og til aftensmad):

Terrassen, hvor man kan indtage sin morgenmad i morgensolens dejlige, varme stråler (18 grader i skyggen kl. 9):

En dejlig tagterrasse:

Der er et lille atelier i San Cataldo, hvor kunstmalere kan boltre sig:

Inden i hovedbygningen er indretningen ganske enkel, spartansk kunne man måske sige:

Trappen fra 1. sal til stueetagen:

Og en nobel dagligstue:

og et veludstyret bibliotek:

Og husets vigtigste rum: Spisestuen

Den nærmeste lille by, Scala, set fra San Cataldos terrasse:

Indkørslen til Scala by:

Lige nedenfor San Cataldo ligger Scalas kirkegård:

Den berømte by Ravello, hvor man så tidligt som i 14-1600-tallet "skulle" have opholdt sig for at blive anset for at være et dannet menneske. Her Ravello i panorama:

Senere har fx Wagner komponeret eller i hvert fald fået inspiration til anden akt af Parsifal, mens han opholdt sig i Ravello.

Ravello og Scala lå indtil for et par hundrede år siden i regulær krig med hinanden. Ikke bare æh-bæh-buh-du-er-dum. Næh, sådan rigtigt skyderi med store kanoner (eller hvad det nu hed dengang). Men - så var øvrigheden snedig og nedlagde domkirken i Scala og sagde til dem alle sammen, at nu havde Ravello og Scala én og samme domkirke, og eftersom man ikke kan hugge hovedet af en, som man går i kirke sammen med, hjalp det vældig på at få dæmpet gemytterne. Siger de.
I dag er det fortsat ikke for godt, idet Ravello holder med Napoli (i fodbold), og derfor er man i Scala nødt til at holde med Juventus (som bor i Torino en ca. 1000 km mod nord).

Men det er en flot domkirke, ser det ud til, de har i Ravello. I hvert fald en kirkeplads med mulighed for en henslængt kop Espresso.

Ja, og så er der lige vejen her op til San Cataldo. Den bugter og slynger sig - på alle de sidste 30 km fra lufthavnen i Napoli.

Og hvis man skal have noget transporteret op eller ned af de stejle skråningers trapper, er det stadig æsler, der må holde for:

Dramatisk solopgange, nogen som indledning til lidt regnvejr. Men hva', så bliver man ikke fristet til udendørs aktivitet, og det er jo ikke det rene pjat det her:

Og lidt solnedgang over samme udsigt. Men her var luften ekstremt og usædvanlig klar:

 

Tilbage til Italien-forsiden

Tilbage til Lars Brodersens hjemmeside-forside

 

Se også:

Besøg projektkonsulenten


Klik her for at læse mere om lækre og effektive kort          Klik her for at læse om geokommunikation