Grønlandske fedtstensfigurer og tupilakker

De fleste af figurerne, som er afbildet på denne hjemmeside, tilhørte Lillian Brinch Christensen, som boede i Nuuk i 1992 (og mange år forud, og havde gjort mange rejser rundt i Grønland). En dag, jeg besøgte hende, fik jeg mig taget sammen til af fotografere hele hendes fantastiske samling af figurer.

Ophavsretten til samtlige fotografier på dette web-site (http://www.larslyn.dk med undersider) tilhører Lars Brodersen.
Kopiering og enhver anvendelse af fotografierne må kun ske efter skriftlige aftale med ophavsretshaveren.
Kopier og brugsret kan erhverves ved henvendelse til larslyn@hotmail.com

All photos on this web-site are copyrighted. Any un-authorized use is illegal.
Copyright © 2007 by Lars Brodersen.  E-mail: larslyn@hotmail.com

Fedtsten er en særlig blød kalkklippe, som man kan skære ganske let i med en kniv. Figurerne forestiller mærkelige ånder, er rent skulpturelle eller figurative (fx nedenstående personer, der forarbejder en sæl).
    

    

    

         

    

Tupilakker
"en eskimoisk figur med overnaturlige kræfter, udskåret i ben, fedtsten el. træ el. fremstillet af knogler og skind; tupilakken kaldes til live ved trolddom og sendes ud for at skade en fjende" (Nudansk Ordbog).
Traditionelt blev tupilakker fremstillet ved udskæring i kaskelothvaltand, hvalrostand eller anden hvaltand. Men det er svært og dyrt at skaffe disse materialer (specielt for kaskelothvaler direkte umuligt)), og man må heller ikke eksportere den slags. Derfor er man gået over til at forarbejde tupilakker ved udskæring i rensdyrgevir. Det har ikke helt samme lækre indtryk over sig, men hvad kan man gøre.

    

en lille hæklenål

    

    

    

    

    

    

    

    

Således ser en hel, uforarbejdet kaskelothvaltand ud (et eksemplar, som jeg fik foræret i 1966, dvs. før det blev forbudt at handle med den slags og at eksportere o.l.):

Herfra og ned er tupilakkerne udfærdiget i rensdyrgevir