Ammassalik

Ophavsretten til samtlige fotografier på dette web-site (http://www.larslyn.dk med undersider) tilhører Lars Brodersen.
Kopiering og enhver anvendelse af fotografierne må kun ske efter skriftlig aftale med ophavsretshaveren.
Kopier og brugsret kan erhverves ved henvendelse til larslyn@hotmail.com

All photos on this web-site are copyrighted. Any un-authorized use is illegal.
Copyright © 2009 by Lars Brodersen.  E-mail: larslyn@hotmail.com

To gange var jeg på besøg i Ammassalik og omegn; 1979 og 1990. Den første gang for private formål (bjergbestigning og vandring) og den anden gang som led i mit arbejde for Grønlands Forundersøgelser med revision af kortene over byen og bygderne.

I 1979 var vi inde i fjordene nord for Kuummiit for at bestige bjerge og vandre; se billederne her.
I 1990 var vi i byen Ammassalik (Tasiilaq) og i bygderne Isortoq og Sermiligaaq for at landmåle og ajourføre kort; se billederne her.

Ammassalik (og Scoresbysund) ligger begge isoleret på Grønlands bagside (som man siger i vest-Grønland). For vestgrønlændere er Østgrønland virkelig bagsiden af verden, og der bliver set ned på østgrønlænderne. Østgrønlænderne har stort set ingen chancer for at skabe sig et fornuftigt liv her i verden; ingen uddannelsesmuligheder (der tales et særligt grønlandssprog i Østgrønland), ingen jobmuligheder og i praksis ingen muligheder for at flytte til Vestgrønland.

Da vi ankom til Ammassalik by i 1990, og samme aften snakkede med nogle lokale, fik vi at vide, at der den forgangne vinter var 24 unge mænd, der havde begået selvmord. I Ammassalik by bor der ca. 1900 personer og i hele Ammassalik Kommune ca. 3000 personer - på et areal, som er fem gange syd-Danmarks areal. Det ville svare til, at der i syd-Danmark på en vinter var 50.000 unge mænd, der begik selvmord. Det er en vanvittig høj andel af befolkningen, der dør for egen hånd - i desperation over et håbløst og udsigtsløst liv. Og ingen gør noget; tilsyneladende er politikerne lige glade.

Nå, men der er ekstremt smukt i og omkring Ammassalik! Se her nogle billeder:
1979 (vandring/bjergbestigning) og
bygdebesøg i 1979 og 1990 (landmåling/kort).

 

 

Tilbage til Grønland-forsiden

Tilbage til Lars Brodersens hjemmeside-forside

 

Se også:

Besøg projektkonsulenten


Klik her for at læse mere om lækre og effektive kort          Klik her for at læse om geokommunikation